Reizen

Reizen kan zwaar zijn voor huisdieren, maar met enkele simpele aanpassingen kan het een betere ervaring worden. Deze gids biedt praktische tips voor reizen per auto, openbaar vervoer of veerboot. Overweeg je om je kat of hond in een dierenpension of kennel te laten verblijven tijdens je reis? Bekijk dan onze gids voor handige tips en advies.

Vijftien minuten lezen
Algemeen advies voor elke reis
Reis op het koelere moment van de dag

Als je in de zomer reist, probeer dan vroeg in de ochtend of in de avond te reizen, wanneer het koeler is en er meer schaduw is.

Voeding

Geef je hond ruim voor de reis te eten, of wacht tot je op de bestemming bent. Honden reizen beter met een lege maag. Zorg ervoor dat je water bij je hebt, samen met een schoon bakje om je hond te laten drinken. Katten zijn kieskeuriger en moeten idealiter altijd toegang hebben tot voedsel. 

Houd je huisdier onder controle

Gebruik altijd een reismand voor kleine huisdieren. Als je huisdier groter is, houd het dan met een riem vast in het openbaar vervoer of gebruik een veilige optie in de auto.

Zoek een dierenarts op je bestemming

Zoek van tevoren een dierenarts op je bestemming, vooral als je naar het buitenland reist. Het is handig als de dierenarts Engels spreekt, vooral als je de lokale taal niet beheerst. Neem het paspoort van je hond of kat mee.

Als je naar het buitenland reist, overweeg dan naast het bovenstaande ook volgende zaken:
Ga naar je dierenarts

Als je naar het buitenland gaat, vraag dan advies aan je dierenarts over hoe je je kunt voorbereiden. Vraag om het gezondheidscertificaat te laten handtekenen voor vertrek.

Controleer de invoervoorschriften voor katten en honden op je bestemming

Deze variëren per land. Vrijwel alle landen vereisen dat je kat of hond een microchip heeft en minstens 21 dagen voor vertrek gevaccineerd is tegen hondsdolheid. Sommige landen vereisen een behandeling tegen teken, vlooien en/of lintwormen 24-48 uur van tevoren.

Controleer de plaatselijke invoerregels voor medicijnen

Als je kat of hond medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je die mee mag nemen.

Een paar dagen voor vertrek
Geef Zylkene

Gebruik een natuurlijk voedingssupplement zoals Zylkene. Naarmate de vakantie dichterbij komt, merkt je huisdier veranderingen in het huishouden op. Zylkene helpt ze de gespannen situatie te verwerken, vooral wanneer de koffers tevoorschijn komen.

Inpakken

Neem alle benodigdheden voor je huisdieren mee zoals hun medicijnen en supplementen. De kans bestaat dat ze niet verkrijgbaar zijn op je bestemming. Neem ook vertrouwde spullen mee zoals speelgoed en dekens zodat je huisdier zich veilig voelt.

Wees ontspannen

Blijf kalm en gedraag je zoals gewoonlijk. Je huisdier kan je emoties oppikken.

Verzamel je documenten

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten hebt voor het land van bestemming. Als je huisdier een medische aandoening heeft, neem dan een brief van je dierenarts mee. Hierin staat uitleg over de aandoening en de behandeling. Dit is handig voor de dierenarts op je bestemming, zowel in eigen land als in het buitenland.

Een reismand of bench gebruiken
Geschikte maat

Zorg ervoor dat de reismand of bench groot genoeg is voor je kat of hond. Ze moeten kunnen staan, zitten, liggen en zich gemakkelijk omdraaien.

Veiligheid
Zorg ervoor dat er niets in de mand zit waarmee je huisdier zich kan verwonden of waardoor een poot, kop of staart bekneld kan raken. De mand moet stevig in de auto worden vastgezet, zodat je huisdier niet kan bewegen. Gebruik hiervoor clips of riemen.
 
Ventilatie en frisse lucht
Zorg voor voldoende ventilatie zodat je huisdier het niet te warm krijgt.
Toegang tot voedsel en water
Zorg ervoor dat je voer- en waterbakjes in de reismand stevig vastzitten, bij voorkeur morsbestendig zijn en eenvoudig bijgevuld kunnen worden tijdens langere reizen.
 
Absorberende bodembedekking
Gebruik absorberend materiaal zoals krantenpapier of matten in de reismand. Tijdens lange reizen kan het nodig zijn om deze af en toe te vervangen.
Een paar weken van tevoren

Plaats de reismand al een paar weken voor vertrek in het zicht, zodat je kat of hond eraan kan wennen.

Voedsel geven

Probeer je kat of hond te voeren in de reismand of leg er snoepjes in om positieve associaties te creëren. Doe dit ten minste een paar weken voor de reis.

Voeg een vertrouwde geur toe in de reismand of bench

Leg speelgoed of een deken met een vertrouwde geur in de reismand om je kat of hond een veilig gevoel te geven.

Reizen met de auto
Een autorit is voor ons vaak vanzelfsprekend, maar voor je kat of hond kan het een gespannen situatie zijn.
  • Begin met reizen op jonge leeftijd. Maak de ritjes eerst kort en beloon je huisdier. Dit maakt het een positieve ervaring. Bij reisziekte, raadpleeg je dierenarts.
  • Zorg ervoor dat je huisdier vastzit tijdens het rijden. Dit voorkomt afleiding en verwondingen bij een plotselinge stop. Voor grote honden is een bench of hondenrek (een metalen rooster tussen de kofferbak en de achterste passagiersstoelen) vaak het beste. Harnassen of hondengordels zijn ook een optie, maar meestal niet geschikt voor grotere honden. Voor katten of kleine honden volstaat een reismand. Zorg ervoor dat alles stevig vastzit en niet kan verschuiven.
    Laat je huisdier nooit los in de auto. Het is niet alleen gevaarlijk, maar ook illegaal. Losse huisdieren kunnen de bestuurder afleiden, het zicht belemmeren, of ernstig gewond raken bij een ongeluk. Ook kunnen ze ontsnappen wanneer je stopt.
  • Maak regelmatig stops tijdens lange ritten. Je hond kan dan drinken en naar het toilet. Voor katten kun je een bench met een kattenbak en eten meenemen, zodat ze zich op hun gemak voelen.
  • Zorg ervoor dat je je huisdier makkelijk kunt bereiken in geval van een ongeluk. Leg de riem van je hond op een toegankelijke plek.
  • Laat je huisdier nooit alleen in de auto. Dieren kunnen in nood raken als de temperatuur boven de 25°C stijgt. De temperatuur van auto’s in de volle zon kunnen snel oplopen tot het dubbele van de buitentemperatuur, wat levengevaarlijk is. Zelfs met de ramen open is er onvoldoende ventilatie.
Reizen met het openbaar vervoer
Reizen per boot / veerboot
Neem voor vertrek contact op met de veerbootmaatschappij om het huisdierenbeleid te controleren. Meestal zijn alleen hulphonden toegestaan in de passagiersruimten, en passagiers kunnen vaak niet naar hun auto terug tijdens de reis. Dit betekent dat je je huisdier niet kunt controleren tijdens de overtocht. Afhankelijk van de duur van de overtocht moet je mogelijk je huisdier in een reismand meenemen in plaats van het in de auto achter te laten.
 
De regels voor veerboten zijn vergelijkbaar met die voor auto’s, met enkele extra aandachtspunten.
 
  1. Ventilatie: zorg voor voldoende luchtcirculatie in je auto door de ramen gedeeltelijk open te laten. Dit voorkomt dat je huisdier het te warm krijgt, maar let erop dat ze niet ontsnappen.
  2. Informeer het personeel: laat het transportpersoneel weten dat je een huisdier bij je hebt en volg hun instructies.
  3. Honden en katten in warme auto’s: laat je huisdier nooit achter in de auto op warme dagen, zelfs niet voor een paar minuten, ook niet met de ramen open. Dit biedt niet genoeg ventilatie en kan gevaarlijk zijn.