Nieuw Huisdier

Een nieuw huisdier in huis halen is een grote beslissing. Het is belangrijk om na te denken over hoe het je andere huisdieren zal beïnvloeden. Soms kan een nieuw huisdier meer problemen dan voordelen brengen voor je huidige huisdier. Bijvoorbeeld, je denkt misschien dat een pup je oudere hond opvrolijkt, maar de pup kan je hond juist moe maken.

Vijf minuten lezen

Denk goed na en vraag advies aan een professional. Als je besluit een nieuwe kat of hond in huis te halen, is het belangrijk om geduldig te zijn. Neem de tijd om zowel je huidige huisdier als je nieuwe huisdier te helpen bij de kennismaking.

Voor je begint
Omgeving

Zorg ervoor dat alle katten voldoende middelen hebben en dat elke hond zijn eigen veilige plek heeft, zoals een hok of rustplek

Stappenplan
Eerste scheiding

Houd je nieuwe huisdier en je andere huisdieren in verschillende, maar naast elkaar gelegen kamers. Zet je nieuwe huisdier in één kamer en laat je andere huisdier de rest van het huis gebruiken.

Voeding
Voer beide huisdieren aan weerszijden van een deur. Zo associëren ze het eten met elkaars geur.
Als beide huisdieren honden zijn, zet de bakjes dan in het begin niet te dicht bij elkaar. Beweeg de bakjes langzaam dichter naar elkaar over een paar dagen. Zorg ervoor dat ze rustig blijven terwijl ze aan beide kanten van de deur eten. Bij katten zet je de voederbakken beter niet te dicht bij elkaar, omdat ze vaak territoriaal zijn.
Geuren uitwisselen

Wissel de dekens of speeltjes van je huisdieren om ze aan elkaars geur te laten wennen. Bij honden kun je een doek over de ene hond wrijven en deze onder de voerbak van de andere leggen. Bij katten wrijf je over het gezicht van de ene kat met een zachte doek en breng je de geur over op de andere kat. Zet de geur niet bij het voedsel van katten, omdat dit territoriale problemen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je dit voor beide dieren doet, zodat ze beide de geur van elkaar leren kennen. 

Kamers ruilen

Zet je huidige huisdier in de kamer waar je nieuwe huisdier heeft gewoond. Laat het nieuwe huisdier de rest van het huis verkennen. Zo leert hij de geuren van je andere huisdier kennen. Ook ontdekt hij de nieuwe omgeving op een rustige manier.

Stop negatieve interactie

Als je je huisdieren introduceert, doe het dan heel langzaam en geleidelijk, zodat ze het bijna niet merken. Laat gespannen situaties voor je huisdier niet te intens worden. Als dit gebeurt, haal ze dan uit elkaar en begin opnieuw met de bovenstaande stappen. 

Positieve beloning
Zorg ervoor dat je hond de basiscommando’s kent. Dit maakt het makkelijker om hem af te leiden van het nieuwe huisdier. Geef hem positieve beloning wanneer hij zich goed gedraagt in de buurt van het nieuwe dier. Zo zal hij het nieuwe huisdier met iets positiefs associëren.
Straffen is niet nodig voor beide huisdieren.
Geef Zylkene
Zorg ervoor dat je op tijd begint met het geven van Zylkene, bij voorkeur voordat je je nieuwe huisdier mee naar huis neemt.
Dit geldt voor zowel je nieuwe als je huidige huisdier. Vraag de huidige eigenaar van je nieuwe huisdier of hij of zij Zylkene een paar dagen van tevoren wil geven. Zo kan je huisdier makkelijker wennen aan de verandering.

Het kan een goed idee zijn om honden in het begin aan de lijn te houden en ervoor te zorgen dat katten altijd een duidelijke vluchtroute hebben naar een ander deel van het huis. Laat de nieuwe huisdieren niet samen alleen tot je er helemaal zeker van bent dat ze gewend zijn.