Alleen thuis

Katten en vooral honden zijn sociale dieren. Ze brengen het meeste van hun tijd door in ons gezelschap of met andere huisdieren. Alleen zijn kan een gespannen situatie zijn.

Vijf minuten lezen
Naarmate het aantal werkende huishoudens stijgt, stijgt ook het aantal huisdieren dat doordeweeks alleen thuis is. Sommige honden lijken er goed mee om te gaan, maar voor anderen is het een gespannen situatie. Ook katten kunnen er last van hebben. Er bestaan veel misvattingen dat katten onafhankelijke en eenzame wezens zijn. Ook al kunnen katten langer alleen blijven dan honden, ze hebben nog steeds behoefte aan gezelschap.
 
Het is belangrijk om te voorkomen dat dit gedrag zich ontwikkelt. Er zijn veel manieren om je kat/hond te helpen zich aan te passen en zich meer ontspannen te voelen als ze een deel van de dag alleen zijn. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen.
Achterhaal het gedrag van je huisdier wanneer je weg bent

Een eenvoudige manier om te achterhalen of je huisdier zich ongemakkelijk voelt in jouw afwezigheid, is door een camera, telefoon of tablet op te zetten. Ga 10-15 minuten weg en observeer hun gedrag.

Laat je huisdier wennen aan je afwezigheid

Laat je huisdier voor een korte periode alleen en verleng de tijd geleidelijk. Zo leren ze dat alleen zijn een kans is om te ontspannen.

De omgeving
Voor honden: zoek een rustige ruimte waar je hond zich veilig voelt. Zorg ervoor dat deze comfortabel is, bijvoorbeeld met een hondenverblijf (zie onze tips voor het ideale hondenverblijf).
Voor katten: zorg ervoor dat je kat toegang heeft tot verschillende middelen (zie onze checklist voor kattenmiddelen).
Traphekjes

Traphekjes zijn een geweldig hulpmiddel in plaats van een gesloten deur. Ze zorgen ervoor dat de hond buiten de kamer kan zien, ruiken en horen.

Achtergrondgeluid

Een beetje achtergrondgeluid, zoals de radio aanlaten op een heel laag volume. 

Geef Zylkene

Zylkene helpt je kat of hond ontspannen.

Neem hiervoor de tijd en wees geduldig. Als deze technieken niet helpen of als je denkt dat het probleem ernstiger is, zoek dan hulp. Neem contact op met je dierenarts of een erkend gedragstherapeut voor professioneel advies.